اگر می خواهید تا پایان عمرتان چشمانی سالم داشته باشید باید با دلایل ضعف چشم و کاهش بینایی آشنا شوید، تا از آن ها در مقابل ضعف چشم و کاهش بینایی مراقبت کنید.
همانگونه که می دانید یکی از مهم ترین و حساس ترین اعضای بدن که نیاز به مراقبت زیادی دارد، چشم است. ضعف چشم و کاهش بینایی وابسته به عوامل گوناگونی است، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد چه عواملی باعث ضعف چشم و کاهش بینایی می شود؟ به دست بیاورید.
عامل ضعف چشم و کاهش بینایی | شرح |
---|---|
استفاده بیش از حد از قطره چشم | استفاده مکرر از قطرههای چشمی، بهویژه انواع استروئیدی و آنتیبیوتیک، میتواند به چشم آسیب برساند و باعث تاری دید شود. |
سردردهای مزمن | سردردهای مرتبط با عیوب انکساری مانند دوربینی و آستیگماتیسم میتواند نشانهای از ضعف چشم باشد. |
ضربه به چشم | ضربه مستقیم به چشم میتواند باعث آسیب جدی به ساختار چشم و کاهش بینایی شود. |
خشکی چشم | کمبود اشک یا کیفیت پایین اشک میتواند باعث خشکی چشم، سوزش و تاری دید شود. |
خیره شدن طولانی مدت به مانیتور | خیره شدن طولانی به صفحه نمایش کامپیوتر، موبایل و کتاب باعث کاهش پلک زدن و خشکی چشم میشود. |
بیتوجهی به لنز و عینک | استفاده نادرست از لنز و عینک، تمیز نکردن آنها و خوابیدن با لنز میتواند به چشم آسیب برساند. |
استفاده طولانی مدت از لنز | استفاده طولانی مدت از لنز باعث تجمع آلودگی روی لنز و آسیب به چشم میشود. |
استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته | استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته میتواند باعث عفونت چشم شود. |
خاراندن قرنیه | خاراندن چشم میتواند به قرنیه آسیب برساند و باعث تاری دید شود. |
مصرف برخی داروها | داروهای ضد افسردگی، فشار خون و آنتیهیستامین میتوانند باعث خشکی چشم شوند. |
عدم استفاده از عینک ایمنی | عدم استفاده از عینک ایمنی در هنگام کارهای خطرناک میتواند باعث ورود اجسام خارجی به چشم شود. |
سیگار کشیدن | سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماریهای چشمی مانند آب مروارید را افزایش میدهد. |
عدم انجام معاینات چشمی منظم | عدم مراجعه منظم به چشم پزشک میتواند باعث تشخیص دیرهنگام بیماریهای چشمی شود. |
ابتلا به بیماریهای زمینهای | بیماریهایی مانند دیابت و ام اس میتوانند باعث آسیب به چشم و کاهش بینایی شوند. |
ناخنک | ناخنک یک رشد غیر طبیعی روی قرنیه است که میتواند باعث تاری دید شود. |
چه عواملی باعث ضعف چشم و کاهش بینایی میشود؟
چشم ها جز حساس ترین اعضای بدن انسان است، که باید به بهترین نحو ممکن از آن ها مراقبت کرد، و تا پایان عمر بهترین دید را تجربه کرد. عوامل گوناگونی در ضعف چشم و کاهش بینایی تاثیرگذارهستند که با شناخت آن ها که با می توان از کاهش دید جلوگیری کرد. در ادامه مطالب مهم ترین عامل ضعف چشم و کاهش بینایی شرح داده شده اند:
استفاده بیش از حد از قطره چشم
برخی از قطره های چشمی موجب برطرف شدن قرمزی چشم می شوند، اما پس از گذشت چند ساعت چشم ها متورم می شوند، به این معنا که این قطرات به خوبی عمل نکرده و سبب انقباض رگ های خونی چشم شده که در نهایت قرمزی چشم را افزایش می دهد، و با استفاده ی مکرر ضعف چشم و کاهش بینایی را به همراه دارند.
به گفته سایت: news-medical.net
Steroid and antibiotic eye drops are commonly used to treat infections of the eyes, and to prevent bacterial infection following ocular surgery. They must be continued for as long as prescribed as otherwise the infection may come back.
قطره های چشمی استروئیدی و آنتی بیوتیکی معمولاً برای درمان عفونت های چشم و جلوگیری از عفونت باکتریایی پس از جراحی چشم استفاده می شود. آنها باید تا زمانی که تجویز شده است ادامه یابند زیرا در غیر این صورت ممکن است عفونت عود کند
داشتن سردرد
سردرد های مزمن می تواند نشانه ای از ضعف چشم و کاهش بینایی باشد. افرادی که دوربینی و آستیگماتیسم دارند، ضعف چشم آن ها با سردرد همراه است.
به طور معمول چنین افرادی با انجام فعالیت هایی مثل کار های هنری، مطالعه، خیاطی، تماشای تلویزیون، رانندگی و کار با کامپیوتر دچار سردرد می شوند، شایان ذکر است که سردرد های ناشی از ضعف چشم با سردرد های ناشی از میگرن و اعصاب فرق دارد.
معمولا سردرد ناشی از ضعف چشم و کاهش بینایی در قسمت پیشانی افراد به وجود می آید و بعد از انجام فعالیت های ظریف یا سخت، فرد به آن مبتلا می شود. این نکته باید گفته شود که، این چنین سردرد هایی شدید نبوده و پس از استراحت برطرف می شود.
ضربه به ساختمان چشم
در صورتی که ضربه ای به چشم آسیب وارد کند، موجب ضعف چشم و کاهش بینایی می شود.
خشکی چشم
یکی دیگر از عوامل معمول ضعف چشم و کاهش بینایی ، خشکی چشم است، که متاسفانه افراد زیادی از آن رنج می برند. برای درمان این معضل از قطره های روغنی استفاده می شود که به علت دارا بودن مواد نگهدارنده و استفاده چندین باره در روز موجب آسیب رسیدن به چشم می شوند.
اشک مصنوعی نیز یکی دیگر از روش های درمان خشکی چشم است، هزینه اشک مصنوعی در مقایسه با قطره های روغنی بیشتر است، اما مصرف بیش از ۴ بار آن در روز برای خشکی چشم ارزش بیشتری دارد.
خیره شدن به مانیتور کامپیوتر
لازم به ذکر است که، یکی از روش های کمک به جریان آب در چشم، پلک زدن است، اما هنگامی که به مدت طولانی به کامپیوتر خیره شد، پلک زدن کمتر از حد معمول می شود، بنابراین آب چشم تبخیر شده و باعث ضعف چشم و کاهش بینایی می شود.
همچنین مطالعه طولانی مدت متون با فونت ریز و خیره شدن طولانی به موبایل نیز سبب ضعف چشم و کاهش بینایی می شوند.
در صورتیکه پزشک برای شما عینک تجویز کرده حتما هنگام مطالعه یا کار با کامپیوتر از عینکتان استفاده کنید و در صورت لزوم از بند عینک استفاده کنید تا هنگام خستگی و خواب آلودگی عینک از چشمتان نیافتد و باعث آسیب به چشمانتان نشود
بی توجهی و عدم رسیدگی به لنز و عینک
برای تمیز کردن لنز و عینک باید اسپری عینک و محلول شستشوی لنزرا به کار برد. هرگز نباید از آب برای شستن لنز استفاده کرد. هنگام حمام کردن یا ورود به استخر و دریا باید لنز را از چشم درآورد.
معمولاً چشم پزشکان لنزهایی که به صورت یکبار مصرف قابل استفاده هستند، توصیه می کنند، تا زمان خواب آن ها را از چشم خارج کرد، و اکسیژن کافی به چشم برسد. این نکته را باید مد نظر داشت که جهت خرید لنز از متخصصان چشم مشورت گرفت،در غیر این صورت لنز نا مناسب خریداری شده و باعث افزایش عفونت چشم می شود.
به کار بردن طولانی مدت لنز
در صورت استفاده طولانی از لنز های تماسی، گرد و خاک، پروتئین، کثیفی، مخاط و مواد به کار رفته در آن بیشتر جذب شده که علاوه بر آلوده شدن چشم موجب لطمه زدن و خشکی آن ها می گردد.
اگر می خواهید از مشکل لنزهای تان با خبر شوید، می توانید آن ها را روی شیشه عینک قرار داده، اگر بینایی شما با عینک بهتر است، حتماً لنزتان دچار آلودگی و کثیفی شده است.
استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته یا خوابیدن با آرایش
اگر مدت سه ماه از خرید لوازم آرایشیتان گذشته است، نباید آن ها را استفاده کنید، همچنین در زمان خواب باید آرایش چشمهایتان را پاک کنید تا موجب ضعف چشم وکاهش بینایی نشود
خاراندن قرنیه
در قسمت جلویی کره چشم یک لایه نازک و شفاف قرار دارد، که به آن قرنیه می گویند، با خاراندن قرنیه علائمی مثل وجود شن و ماسه در چشم، تاری دید یا قرمزی ایجاد می گردد.
همچنین استفاده از لنز تماسی نیز امکان دارد، موجب خراش قرنیه شود. به طور معمول خراش جزئی ایجاد شده در چشم پس از گذشت چند روز بهبود می یابد و امکان دارد چشم پزشک قطره استروئیدی یا آنتی بیوتیک تجویز کند.
مصرف داروهای ضد افسردگی فشار خون یا آنتی هیستامین
مصرف دارو های تجویزی برای افسردگی، فشار خون یا آنتی هیستامین سبب خشک شدن چشم می شوند. کاهش اشک، تغییر در ترکیب آن که موجب تبخیر سریع آن می گردد، از دلایل خشکی چشم هستند. در چنین شرایطی افراد احساس می کنند چیزی در چشم آن ها رفته و یا علائمی مانند اشک ریزی، تاری دید، قرمزی و درد دارند.
خانم های باردار به دلیل تغییرات هورمونی، درمان جایگزینی هورمونی و یا قرصهای ضد بارداری در مقایسه با سایر افراد بیشتر در معرض ابتلا به خشکی چشم می باشند. همچنین بیماری هایی مثل دیابت، آرتریت، روماتوئید، خطر خشکی چشم و ضعف چشم وکاهش بینایی را افزایش خواهند داد.
عدم استفاده از عینک ایمنی
برخی از افراد فقط در زمان شنا از عینک ایمنی استفاده می کنند، در حالی که پزشکان همیشه توصیه دارند که باید هنگام تعمیر منزل، چمن زدن یا نجاری از عینک ایمنی استفاده کرد، تا از ورود خار و خاشاک به چشم جلوگیری شده و در نهایت به قرنیه آسیب نرسد.
سیگار کشیدن
همانطور که می دانید؛ سیگار مضرات زیادی دارد و به دلایل زیادی نباید از آن استفاده کرد. یکی از عوامل افزایش ریسک آب مروارید و تخریب شبکه سیگار کشیدن است. با مصرف سیگار توانایی بدن جهت انتقال مواد غذایی و اکسیژن به بافت ها کاهش می یابد که بافت چشم نیز از این امر مستثنا نمی باشد.
عدم انجام معاینات چشمی
چشم پزشکان توصیه می کنند حداقل سالی دو بار برای معاینه چشم مراجعه شود، مخصوصاً اگر افراد به فشار خون بالا یا دیابت مبتلا هستند؛ زیرا در اکثر موارد دیابت کنترل نشده سبب کوری فرد شده است.
ابتلا به آب سیاه
معمولاً خطر ابتلای افراد سن بالا به آب سیاه یا گلوکم بیشتر است، اما این بیماری تهدید کننده تمام سنین از نوزاد تا افراد سن بالا می باشد. بیماری آب سیاه زمانی ایجاد می شود که مایعات اضافه در چشم تجمع یابد و موجب زیاد شدن فشار داخلی چشم و در نهایت آسیب به بینایی و ضعف چشم وکاهش بینایی می شود.
افراد ۱۸ تا ۶۰ سال هر دو سال یکبار جهت معاینه چشمان خود باید به چشم پزشک مراجعه کنند اما پس از ۶۰ سالگی باید مراجعه سالانه انجام شود. این بیماری درمان ندارد، اما جهت پیشگیری از آن می توان قطره های دارویی که موجب کاهش فشار چشم می شوند را مصرف کرد.
چشم پوشی از علائم
سوزش چشم، تاری دید، ضعف چشم وکاهش بینایی و درد به راحتی برطرف نمی شوند. اگر هر کس این علایم را مشاهده کند باید به چشم پزشک مراجعه کند. به طور مثال اگر شخصی شئ را دید اما پس از مدتی آن را تار ببیند، باید بداند که شبکه چشمش مشکلی پیدا کرده است. در صورتی که افراد این علائم را نادیده بگیرند، شرایط آن ها سخت تر شده و چشمان شان نیاز به جراحی پیدا می کند.
دیابت
دیابت نیز از عوامل ضعف چشم و کاهش بینایی است، که افراد مبتلا به آن همیشه با خطراتی مانند آب مروارید کوری تدریجی همراه هستند.
ناخنک
یکی از بیماری های چشمی ناخنک است، که اگر علائمی مثل قرمزی سوزش و یا ظاهر ناخوشایند نداشته باشد، نیاز به درمان خاصی نخواهد داشت.
اما اگر این بیماری با التهاب قرمز شده و ایجاد سوزش در چشم همراه باشد قطره اشک مصنوعی برای بیمار تجویز شده که با استفاده مکرر این علائم تسکین می یابند.
اگر ناخنک التهاب شدیدی داشته باشد، پزشک معمولاً قطره های استروئیدی یا ضد التهاب را تجویز می کند. ناخنک هایی که بزرگتر هستند، آستیگماتیسم ایجاد کرده که باعث تاری دید افراد می شود.
ام اس
بعضی از بیماریهای اعصاب علائمی مانند کاهش قدرت بینایی و تاری دید دارند، یکی از بیماری های سیستم عصبی ام اس است، که تاثیر زیادی بر عصب بینایی داشته و سبب ضعف چشم و کاهش بینایی میشود. این بیماری اکثر قسمت های مغز و اعصاب را درگیر می کند. معمولاً ام اس در جوانان بیشتر عصب بینایی را تحت تاثیر قرار داده که را به همراه دارد.
نتیجه گیری
چشمان که جز اعضای حساس بدن محسوب می شوند نیاز به مراقبت بیشتری در مقایسه با سایر اعضا دارند. بنابراین افرادی که قصد دارند تا آخر عمر بهترین دید را تجربه کنند، باید با عوامل ضعف بینایی آشنا شوند. و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنند و از عینک و لوازم جانبی عینک برای راحتی بیشتر بهرمندشوند .
ما در این مقاله سعی کردیم مهم ترین عوامل ضعف چشم و کاهش بینایی را برایتان ذکر کنیم، تا با خواندن این مطالب بیشتر از قبل مراقب چشمانتان باشید.