تاثیر کهولت سن بر چشم معمولا با تاری و ضعیف شدن چشم خود را نشان می دهد و عارضه ای شایع است که در اکثر افراد اتفاق افتاده و آنها را با مشکل بینایی مواجه می کند.
هرچند شرایط بینایی همه افراد مثل یکدیگر نیست اما مطالعات و بررسی ها نشان داده که از سن 60 سالگی به بعد، تاثیر کهولت سن بر چشم خود را نشان می هد و افراد مختلف با مشکلات کاهش یا اختلال بینایی مواجه می شوند.
از جمله تاثیر کهولت سن بر چشم در سنین بالا می توان به مواردی مانند تاری دید، آب مروارید، خشکی چشم، دژنراسیون ماکولای خشک یا تباهی لکه زرد، کلگوم یا آب سیاه و غیره اشاره کرد.
تاثیر کهولت سن بر چشم و مشکلاتی که ایجاد می شود
هرچند بیماری های چشمی در سنین مختلف شایع بوده و افراد مختلف مبتلا می شوند، اما افزایش و کهولت سن باعث تشدید این عارضه شده و میزان افراد مبتلا افزایش پیدا می کند.
از جمله تاثیر کهولت سن بر چشم که باعث کاهش انعطاف پذیری چشم و ایجاد مشکل در بخش های مختلف این عضو بدن می شود به شکلی که قدرت بینایی فرد کاهش پیدا کرده و او را برای انجام کارهای با دقت بالا مثل مطالعه، خیاطی و کارهای دیگر که نیازمند دقت و مشاهده دقیق هستند با مشکل مواجه می کند.
در ادامه به برخی از مشکلاتی چشمی که میتواند دلیل بسیاری از بیماری های مختلف چشمی باشد و تاثیر کهولت سن بر چشم موثر است به صورت اختصار اشاره می شود.
حدت یا وضوح بینایی
یکی از مواردی که تاثیر کهولت سن بر چشم را نشان می دهد حدت یا وضوح بینایی با افزایش سن است ،بر اساس مطالعات انجام شده افراد مختلف تا سن ۴۴ سالگی حدت و وضوح بینایی طبیعی دارند اما از سن ۴۴ سالگی به بالا این وضوح به مرور کاهش پیدا کرده و از ۷۰ سالگی به بعد شدید میشود به شکلی که افراد مختلف را با مشکل مواجه می کند.
از جمله بیماری هایی که به دلیل حدت یا کاهش وضوح بینایی در سن بالا ایجاد می شود می توان به مواردی مانند تاری دید، آب مروارید یا کدورت عدسی چشم، دژنراسیون ماکولا، آب سیاه و غیره اشاره کرد.
ایجاد این گونه بیماری چشمی در افراد کهنسال، آن ها را با مشکلات زیاد به خصوص کاهش بینایی مواجه می کند به شکلی که آنها مجبور می شوند برای برطرف کردن مشکل و بهبود به مراکز درمانی و چشم پزشکی های مختلف مراجعه کنند.
تغییرات شبکیه
تغییرات شبکیه یکی از موارد تاثیر کهولت سن بر چشم است و بسیار شایع است که با افزایش و کهولت سن، افراد مختلف را با مشکلات فیزیولوژیکی مواجه می کند.
معمولاً تغییرات شبکه چشم با کمرنگ تر شدن شبکه شروع شده و به تدریج با افزایش سن به خصوص بین سن ۶۰ تا ۷۰ سالگی عروق کروروئید نیز به آن افزوده می شود که این عارضه در حالات بسیار شدید ممکن است افراد مبتلا را به شب کوری سوق دهد.
تغییرات قرنیه
تغییرات قرنیه یکی دیگر از دلایل ایجاد بیماری های چشمی است که با کهولت سن ایجاد می شود در این وضعیت یک کدری ابری شکل به صورت کامل یا ناقص در مقابل چشم فرد مبتلا ایجاد شده و دید او را محدود می کند معمولاً تغییرات قرنیه با نام قوس پیری هم شناخته می شود.
تغییرات ملتحمه
یکی دیگر از موارد تاثیر کهولت سن بر چشم تغییرات ملتحمه است و ممکن است باعث کاهش دید شود. ملتحمه به غشاء نازک و شفافی گفته می شود که روی سفیدی چشم ها و سطوح داخلی پلک ها را می پوشاند.
وقتی شفافیت این لایه از بین برود یا کاهش پیدا کند نشانه آن است که ملتحمه به صورت جزئی نازک شده و زرد رنگ به نظر می رسد.
علاوه بر زرد رنگ شدن این لایه در چشم، احساس وجود جسم خارجی در چشم از دیگر نشانه های ایجاد این عارضه در افراد مبتلا می باشد.
افزایش وضعیت انکساری چشم ها یا پیرچشمی
افزایش وضعیت انکساری چشم ها یا دور بینی از دیگر موارد تاثیر کهولت سن بر چشم است.
این از مشکلات چشمی است که با افزایش سن ایجاد می شود. این عارضه و مشکل چشمی بیشتر در افراد بین سنین ۳۱ تا ۶۵ سالگی در افراد مبتلا دیده می شود.
کاهش دامنه تطابق از عوارض وضعیت انکساری چشم است به شکلی که طول محوری چشم کوتاه تر شده و عارضه پیرچشمی را تشدید می کند.
بیماری های شایع چشمی که با کهولت سن ایجاد می شوند؟
همانطور که گفته شد تاثیر کهولت سن بر چشم باعث ایجاد یا تشدید عوارض چشمی شده و افراد مختلف را با کاهش بینایی یا تاری دید مواجه می کند.
هرچند عوارض چشمی با افزایش سن به شکل قابل توجهی افراد مبتلا را با مشکلات بینایی مواجه می کند. اما معاینه چشم به صورت دوره ای در فواصل شش ماهه یا سالانه می تواند در کاهش و تشدید این عوارض موثر باشد.
چون فرد دچار عارضه، به سرعت آگاه شده و پس از مراجعه به چشم پزشک متخصص برای برطرف کردن مشکل، اقدام به مصرف دارو یا اعمال مختلف جراحی می کند. در ادامه به برخی از بیماری های چشمی اشاره می شود که با کهولت سن ایجاد و تشدید می گردد.
تاری دید
تاری دید یکی دیگر از موارد تاثیر کهولت سن بر چشم است که به دلیل سن بالا ایجاد می شود، به عبارت دیگر بالا رفتن سن باعث کاهش انعطاف پذیری چشم و تاری دید می گردد. به شکلی که فرد مبتلا قدرت بینایی لازم برای مطالعه و انجام کارهایی دقیق و دید بالا را ندارد.
تاری دید یک بیماری لاعلاج نیست و فرد مبتلا می تواند این عارضه را با درمان های ساده مثل استفاده از عینک یا لنز درمان نماید.
آب مروارید
آب مروارید یکی دیگر از بیماری های شایع چشمی است که بیشتر در بین افراد کهنسال به دلیل کدر شدن عدسی چشم و از بین رفتن شفافیت آن ایجاد می شود. آب مروارید شبیه به پنجره ای از بخار آب، عدسی چشم را احاطه کرده و دید فرد مبتلا را تار می کند.
این بیماری بیشتر در محدوده سنی ۶۰ تا ۷۰ سال ایجاد می شود که در آن نسبت سنی افراد از ۶۰ تا ۷۰ سالگی حدود ۵۰ درصد است و این میزان از سن ۷۰ سالگی به بالا به ۷۵ درصد افزایش پیدا می کند.
· تباهی لکه زرد یا Macular degeneration
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا یکی دیگر از تاثیر کهولت سن بر چشم است که به عنوان شایع ترین علت نابینایی در افراد مسن شناخته می شود.
تباهی لکی زرد یا دژنراسیون ماکولا خشک یک عارضه مزمن چشمی است که باعث افت بینایی در مرکز میدان دید شخص مبتلا شده و فرد مبتلا را با مشکل مواجه می کند. تشخیص این بیماری با زوال ماکولا است که در مرکز شبکیه قرار دارد.
این بیماری قابل درمان نیست و بهترین راه برای جلوگیری از ایجاد آن پیشگیری است. در بیماری تباهی لکه زرد به تدریج دید مرکزی از بین رفته و فرد بیمار حتی ممکن است بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی قادر به رانندگی، خواندن و نوشتن یا تشخیص چهره افراد دیگر نباشد.
مصرف سبزیجات تیره و برگ دار می تواند در جلوگیری و کاهش عوارض این بیماری موثر باشد.
آب سیاه
آب سیاه یکی دیگر از موارد تاثیر کهولت سن بر چشم است که ممکن است اتفاق بیفتد. دلیل اصلی ایجاد این بیماری آب مروارید پیشرفته و التهابات داخل چشم است که باعث مسدود شدن مردمک و در نهایت جمع شدن مایع زلالیّه در پشت آن می شود.
به این معنا که جمع شدن مایع زلالیّه در پشت مردمک، عنبیه را به سمت جلو رانده و زاویه چشم را مسدود می کند. معمولاً بیماری آب سیاه چشم در بین سنین ۵۵ تا ۶۵ سالگی در افراد مختلف دیده می شود.
آب سیاه چشم اگر به موقع با مصرف دارو یا انجام انواع جراحی درمان نشود ممکن است فرد مبتلا را با کوری دائم مواجه کند.
سخن پایانی
تاثیر کهولت سن بر چشم با عوارض و مشکلاتی مختلف چشمی نمایان می شود، به شکلی که اگر افراد مبتلا به سرعت اقدام به درمان و کاهش این عوارض نکنند ممکن است با کاهش شدید بینایی مواجه شده و حتی به طور کامل کوری شوند.
به عبارت دیگر کهولت سن باعث پیر و فرسوده شدن اعضای بدن بخصوص بافت های داخلی چشم ها می شود که می تواند به مرور زمان و افزایش سن کاهش بینایی و حتی کوری را برای افراد کهنسال به دنبال داشته باشد.
بهترین راه برای جلوگیری از عوارض چشمی که با کهولت سن در افراد مختلف ایجاد می شود مراجعه دوره ای و در یک فاصله زمانی مشخص ۶ماهه یا یک ساله به پزشک و معاینه چشم ها است.
به این معنا که فرد در صورت وجود مشکلات چشمی، زودتر از این مشکلات آگاه شده و قبل از تشدید عوارض این اختلالات، برای درمان و استفاده از دارو یا روش های دیگر آماده شود.
در این مقاله از پاکدید به عوارض تاثیر کهولت سن بر چشم پرداختیم و انواع آن را برشمردیم همچنین به راه های پیشگیری از آین عوارض اشاره کردیم، پاکدید در حوزه فروش عمده فریم عینک و خرید عمده لوازم جانبی عینک از جمله فروش عمده جلد عینک فعال است.